Der findes flere racer af hyrdehunde – hunde, som blev brugt af fåre- og gedehyrder til at hjælpe med at holde sammen på flokken, lede dyrene den rigtige vej og bevogte flokkene mod ulve og andre vilde dyr om natten.

En af disse racer er den hollandske Schapendoes hyrdehund. Den blev i tidligere tider brugt til at vogte de store fåreflokke, der græssede på hederne og andre steder i et noget mindre tæt befolket Holland end i dag. Nu om dage er der ikke så mange store fåreflokke tilbage, men racen Schapendoes har stadig sit hyrdeinstinkt i behold og vil gerne bruges til at arbejde med forskellige ting.

Ligesom en del andre brugshunde har Schapendoes været ved at uddø, fordi der ikke længere var brug for dem til det, de oprindeligt blev avlet til. Men nogle ihærdige ildsjæle med P. M. C. Toepoel i spidsen fik efter 2. verdenskrig sat en redningsaktion i gang, så de resterende hunde blev indlemmet i et nyt avlsprogram.

Den første Schapendoes kom først til Danmark i 1987, og i dag er det en race i vækst herhjemme. I hjemlandet Holland er den vældig populær – den er dygtig, en flot hund og samtidig også en familiehund.

Gang i den

Du skal ikke købe en Schapendoes, hvis du er et stillesiddende menneske, som ikke bryder dig om udendørs liv. Hunden skal røres og have megen motion, den vil rigtig gerne være med til at løse opgaver og kan nemt trænes op til at kunne løse forskellige opgaver.

Hvis du har børn, er den som regel venlig og legesyg sammen med dem. Når du er i haven, vil den med, deltage i opgaverne – og have ros og belønninger, når den gør tingene rigtigt.

De gamle hyrdeegenskaber har den i vidt omfang i behold. Det betyder også, at den holder sammen på sin menneskefamilie og giver hals, hvis der kommer nogen udefra på besøg. Hvis de bliver godkendt, er den dog supervenlig, også over for dem.

Så det er en hund med gang i, og det skal du være indstillet på.

Andre hyrdehunde

Der findes omkring 30 hunderacer, som er fremavlet til brug som hyrdehunde, og som stadig bruges som sådanne, eller har hyrdeegenskaberne i behold, også selv om de i dag ikke bruges til formålet.

De mest kendte er nok forskellige collier, for eksempel border collie, som stammer fra grænseområdet mellem England og Skotland, og som af mange er betragtet som den ultimative hyrdehund. Den nidstirrer fårene og bruger et aktivt kropssprog for at dirigere med dyrene – en adfærd, som faktisk har træk til fælles med ulvens jagtmetode.

Nogle hyrdehunde har en fantastisk pels og dermed et meget imponerende udseende. For eksempel den rumænske hyrdehund Mioritic, som har en vidunderlig hvid pels. Pelsen har selvfølgelig til formål at holde hunden varm, for den måtte være ude i al slags vejr.