Allerede 500 år før Kristus fandt der hundevæddeløb sted – det er i hvert fald så lang tid, vi kan spore sporten tilbage. I sin tidlige form var sporten næppe så organiseret som i dag, men mere en udløber af den jagt, som i forvejen blev drevet på eksempelvis kaniner, harer eller andet hurtigt vildt. Der finder hundevæddeløb sted verden rundt, både i Asien og på andre kontinenter, men de fleste tænker nok mest på Europa og især England, når emnet kommer på tale.
I dag forbinder de fleste racen greyhound med hundevæddeløb. Men der findes adskillige racer af forskellig oprindelse, som bruges til væddeløb. Fælles træk er, at de er adræt byggede og som oftest – men ikke altid – med en kropsform, der signalerer, at de kan sætte en god fart.
Racerne konkurrerer
Oftest er det den samme race af væddeløbshunde, som anvendes til et løb. Typisk løber seks hunde i et løb.
De mest almindelige racer til væddeløb er greyhound, whippet eller spansk galgo.
Den hurtigste hunderace i verden er greyhound, som kan løbe op til 70 km/timen. Den kan nogle gange næsten se unaturligt tynd og senet ud, når den drøner afsted, men virkeligheden er, at det er en stærk og agil hund. Løbshundene er dog ofte tyndere og mindre avlet end racens egentlige udstillingshunde.
Den ungarske vizsla hund er også blandt verdens hurtigste. Knap 65 km/timen kan den skyde. Vizslaen er også en yndet jagthund, som ikke mindst bruges ved jagt efter løbende småvildt, men også til apport af fuglevildt og andet.
Du havde nok ikke ventet at finde en lille vims fyr som en Jack Russell terrier på listen over verdens hurtigste hunde. Ikke desto mindre kan den drøne afsted med godt 60 km/timen, så lad dig ikke narre af størrelsen. Man behøver ikke være høj og have supertynde og lange ben for at kunne løbe hurtigt!
Har du set filmen “101 dalmatinere”, ved du, at dalmatineren er en flot hund, hvid med sortspættet pels. Den er også blandt de hurtige hunde med mere end 60 km/timen som sin tophastighed. Dalmatineren bruges ikke så meget til egentlige væddeløb, men nogle gange finder den alligevel vej til banen. Oprindeligt blev den fremavlet til at trække en slæde eller lille vogn, og den er først og fremmest kendt for at være enormt udholdende. Når man har gået 15 km med sin dalmatiner og kommer træt hjem, spørger den med sine vakse øjne, om vi da ikke snart skal ud at gå en lille tur igen.
Andre hurtige hunde er af racerne weimaraner, borzoi og saluki. Den sidste – salukien – ligner nærmest en greyhound med mere omfangsrig pels, og den er meget yndefuld, når den kommer løbende. På listen over verdens hurtigste hunde finder vi også border collie og doberman pinscher. Den sidste er ofte brugt som politihund og kan løbe enhver forbryder op.