DAN de DOES
Enestående
Flik-Flak
DAN de DOES
Get GetUp

Kennel DAN de DOES har til huse mellem Vejle og Kolding.
Vi har haft Schapendoes siden 1995, hvor vi fik vores første hund som var Fiona.
I 1998 fik vi Heeven, og fra hendes første kuld beholdte vi DAN de DOES Amie.
I 2005 kom Fille til flokken og i 2006 kom lille Odie.
I Odie's første kuld hvalpe i 2009, valgte lille Dingle "at blive" hos os.
Fra Odie's andet kuld hvalpe i 2012, valgte vi at beholde en hanhund. Det blev lille Flik-Flak, og fra Odie's sidste i 2013, beholdt vi en tæve ved navn Get GetUp.

I øjeblikket har vi 4 Schapendoes (Odie, Dingle, Flik-Flak og GetUp),
1 Norsk Skovkat (Gizmo), en "1/2" norsk skovkat (Mauzi),
samt flere høns af forskellige racer.

Vores motto: "Kennel DAN de DOES - aktive Schapendoes" betyder ikke at vores hunde af sind er mere aktive end andre Schapendoes, men vi bruge det meste af vores liv sammen med vores hunde og giver dem alle et aktivt liv. Vi er bl.a. medlemmer af Dansk Schapendoes Klub, Dansk Kennel Klub og DCH-Vejle.
Vores største interesser (både for os og hundene) er dog lydighed og agility. Det meste af vores tid går med træning og konkurrencer sammen med hundene.
Vi udstiller af og til på DKK udstilinger, specialklub-udstillinger eller på FCI anerkendte udstillinger i udlandet, samt deltager i DKK lydighedsprøver og DCH-/DKK agilitystævner.
Vi bor på en landejendom omkranset af store grønne arealer, så der er rig mulighed for at være aktiv for både os, vores hunde, katte og høns.
Vores idé med avl er sundhed, et godt og aktivt sind samt et racetypisk udseende. I den rækkefølge men tilstræber at alle 3 kriterier opfyldes.

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES is placed near Vejle in Denmark.
We have been owners of Schapendoes since 1995, when we got Solankers Fiona.

In 1998 we bought Solankers Heeven, and from her first litter we have kept
DAN de DOES Amie.
In 2005 Fille joined the flock,
and in 2006 we got Odie.
From the first litter of Odie, little Dingle decidede to stay.
From the 2nd litter of Odie, we kept a male called Flik-Flak, and from her last litter we kept Get GetUp for further breeding.

We are members of the Danish Schapendoes Club and the Danish Kennel Club. Now and then we show our Schapendoes in DKK dog shows or in FCI approved shows abroad.
However our main interest (both for us and the dogs) are agility and obedience training and -test.

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

LP1, LP2, LP3, DKLPCH (Dansk lydigheds-champion). AG3 og SP3 i DcH agility.

Solankers Fiona
Kælenavn: “Futte”
Født: 16. oktober 1995
Død. 22. august 2009
Far: NLCH Wolfgang v.d. Stam Dolerna
Mor: DKCH Coocky de la Richesse.

Fiona bestod LP1, LP2, LP3 og blev i december 2000 Dansk Lydigheds Champion. Hun er den første Schapendoes tæve som opnår titlen DKLPCH.
Har deltaget i DCH's danmarksmesterskab i agility.

Fiona var en svag hund, og nærmest autistisk i sin væremåde. Som yngre var hun meget bange for alt nyt, men på sine gamle dage blev hun en helt anden hund, og selvom hun ikke brød sig om at de andre hunde rørte ved hende, så accepterede hun det i sine sidste leveår, og der faldt ligesom en dejlig ro over hende og hendes liv.
Hele livet igennem elskede Fiona at arbejde, og blev indtil det sidste vildt ophidset når hun fik mulighed for at løbe lidt agility eller træne lidt lydighed.
Hendes hørelse var til sidst ikke hvad den havde været + at hun fik såkaldt "selektiv hørelse" så hun fik såmænd lov at tøffe rundt og hygge sig i sin egen verden uden at vi bad hende om ret meget mere.

En nat hvor hun ville skifte stilling i sin hunde-pude, forvred hun sin ryg og fik meget stærke smerter. Det viste sig at hele hendes rygrad var vokset samme pga. "spondylose", og efter 2 dages forsøg med smertebehandling måtte vi tilkalde en dyrlæge som lod hende sove stille ind her i hjemmet.

Se Fiona's stamtræ

LP1, LP2, LP3, DKLPCH
Solankers Fiona
Nickname: "Futte"
Born: On the 6th of October 1995
Dead On the 22nd of August 2009
Father: NLCH Wolfgang
v.d. Stam Dolerma
Mother: DKCH
Coocky de la Richesse

Fiona passed LP1, LP2, LP3 and in December 2000 she became Danish Obedience Champion (DKLPCH). She was the first female Schapendoes who has achieved that title.

See Fiona's familtytree

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

LP1, LP2, LP3, DKLPCH (Dansk lydigheds-champion), EL. DKRALLYCH (Dansk Rally Lydigheds-champion). SP2 og AG2 i DcH Agility.

Solankers Heeven
Kælenavn: “Mysen”
Født: 18. februar 1998
Sov stille ind d. 1/2 2013
Far: Flairamy’s Ebony Bob
Mor: MultiChamp.
Solankers Felia.

Heeven blev DKLPCH i juni 2002, og er dermed den 3. Schapendoes der kan smykke sig med denne titel.
Ud over diverse resultater til DM og Årets Hund, bestod hun i 2004 som den første Schapendoes i hele verden, det internationale Elite-program.
Løb agility med stor glæde og succes i senior-klassen fra sit 7. år, men blev "pensioneret" som 12 årig da hun fik problemer med at afstandsbedømme. Det opdagede vi den dag under træning hvor hun sprang lige ind i siden på opgangen til A-brættet og fik en blodtud.

Heeven har fået 2 kuld hvalpe.

Heeven var den ældste hund i flokken, og havde derfor en hvis respekt omkring sig.
Heeven havde altid haft svært ved at vise sine følelser (ville gerne kæles for, og alligevel flyttede hun sig lidt væk når man så rakte hånden ud for at snakke med hende) og havde en form for berøringsangst og asocial adfærd som nok er opstået da hun flyttede ind hos Fiona som i samtlige 10 år ignorerede hende fordi hun bare ikke kunne lide kontakt med andre hunde.
Heeven tænkte meget over det man prøvede at lære hende, men når hun endelig forstod meningen, så hang det tilgengæld også fast i lang tid fremover.
En meget trofast hund og Jan’s yndlings-hund.
I løbet af et halvt år, mistede hun hørelsen, synet blev dårligere og fik hun fremskreden senilitet, så en vintermorgen valgte vi at lade hende sove stille ind på hendes yndlingsmadras her i hjemmet.

Se Heeven's stamtræ

LP1, LP2, LP3, DKLPCH, EL
Solankers Heeven
Nickname: "Mysen"
Born: On the 18th
of February 1998
Father: Flairamy’s
Ebony Bob
Mother: MultiChamp.
Solankers Felia

Heeven got the same title DKLPCH in June 2002 and she is the 3rd Schapendoes with that title. Besides several results at the Danish championships of obedience and the competition Obedience Dog of the Year, Heeven passed in 2004 as the first Schapendoes ever, the international Elite class of obedience.

See Heeven's familytree

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes LP1, LP2, LP3, DKLPCH (Dansk lydigheds-champion), DKELCH (Dansk elite lydigheds-champion)
Årets DKK lydighedshund i LP3 2003
6. bedste Elite hund i DKK 2006.
AG3 og SP3 i DcH Agility.

DAN de DOES Amie
Kælenavn: “Emmer”
Født: 8. august 2000
Draget til de evige agility-baner i himlen:
27. januar 2009
Far: Woody Sam v. ‘t Sassenhoes
Mor: LP1, LP2, LP3, DKLPCH Solankers Heeven

Amie blev, som resten af familien, også DKLPCH, hvilket hun blev i maj 2003, og blev dermed den 4. Schapendoes som opnåede denne titel i Danmark. Samme år vandt hun også DKKs konkurrence om at blive Årets bedste lydighedshund i LP3-klassen. I foråret 2005 bestod hun som den yngste Schapendoes nogensinde den internationale Elite klasse. I april 2006 blev hun som den første Schapendoes nogen sinde Elite lydigheds-champion (DKELCH).
Samtidig var hun en af danmarks bedste agility Schapendoes i DCH's klasse for mellem størrelse hunde. Har flere gange deltaget i DCH's danmarksmesterskab og en enkelt gang til FUFAs DM.

Amie fik én hvalp.

Amie var en hund som nemt blev stresset, og på agility-banen kunne det bruges konstruktivt, men her hjemme resulterede det i grimme slåskampe med stakkels, lille Odie. Amie var lige som en kat - hun bestemte selv hvornår hun vil røres, og ellers gik hun. Amie havde en afsindig berøringsangst og muligvis også en smertetærskel som var utrolig lav. Tålte næsten ikke at få redt sin pels, kunne ikke klare at man rørre hendes poter m.m.
Når Amie selv ønskede at kæles for, var hun nok den mest kælne af vores hunde og opførte sig som en lille hvalp.
Amie havde super hurtige reflekser og var hurtig til at lære, hvilket førte til at hun sammen med Lene absolut er den Schapendoes som er nået længst inden for både agility og lydighed.

I en alder af bare 8 år fik hun pludselig kronisk nyresvigt og vi måtte sige farvel til hende efter 3 måneders hård kamp.

Læs om Amie's kamp for livet

Se Amie's stamtræ

LP1, LP2, LP3, DKLPCH, DKELCH
LP3 Dog of the Year 2003 in the Danish Kennel Club
DAN de DOES Amie
Nickname: "Emmer"
Born: On the 8th of August 2000
Went to the agility heaven on the 27th of January 2009.
Father: Woody Sam
v. ’t Sassenhoes
Mother: LP1, LP2, LP3, DKLPCH
Solankers Heeven

Amie went DKLPCH in 2003 and went the 4th Schapendoes to get that title.
In the same year she became the best obedience dog among all breeds in class LP3 in the Danish Kennel Club. In spring 2005 she passed the internationale Elite class as the youngest Schapendoes ever.
In the Spring of 2006 she became the first Schapendoes ever that got the titel DKELCH (Danish Elite Champion).

See Amie's familytree

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes LP1, LP2, LP3, DKLPCH (Dansk lydigheds-champion), EL
nr. 4 i Årets LP3-hund 2007 i Dansk kennel klub, deltog i VM i lydighed 2010, nr. 7 i Årets elite-hund 2011 i Dansk kennel klub.
AG2 og SP3 i DcH.

Flits' Fille van de Jimferhoeve
Kælenavn: “Vilde Fille”
Født: 29. januar 2005 – død d. 13. juli 2011.
Far: ÖCH Sorbas of Magic-dog-garden
Mor: NLCH Flits v. h. Fijne Oord

Fille blev DKLPCH i 2007, samt nr. 5 til DM i lydighed og nr. 4 til Årets LP3-hund i DKK.
Fille fik sit første kuld hvalpe d. 13 april 2008.

Fille var absolut vore store "kæledække" og den type hygge-hund som de flest familier burde have. Hun elskede at blive snakket med, at blive trænet og i det hele taget at få opmærksomhed. Fille var ikke nogen stærk type hund, men var ikke nervøs eller bange. Hun ligesom "gled med strømmen" og hvilede i sig selv. Hun var dejligt social og var suverænt Odie's bedste ven. På trods af alle odds imod sig, var hun kommet rigtig langt indenfor DKKs lydighedsprogram (deltog bl.a. som den første Schapendoes til VM i lydighed), og havde samtidig stor glæde ved at løbe agility og rally-lydighed.
I 2011 blev hun overdraget til Jan, som hans "nye" agility-hund efter at Heeven blev pensioneret, men på en morgentur faldt hun pludseligt død om af et uforklarligt hjertestop.
Hun var en stor personlighed og savnes stadig meget i vores dagligdag...

Se Fille's stamtræ

LP1, LP2 og LP3, DKLPCH
4th best LP3 obedience dog of the year 2007 in the Danish kennel club
Flits' Fille van de Jimferhoeve
Nickname: “Wild Fille”
Born: On the 29th of January 2005
Father: ÖCH Sorbas of Magic-dog-garden
Mother: NLCH Flits v. h. Fijne Oord

Fille went DKLPCH i 2007, and same year she went no 5 to the Danish Championships of obedience, and no 4 at the Obedience dog of the year in the Danish Kennel Club, in class LP3.

See Fille's familytree

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes LP1, LP2, LP3 og DKLPCH (Dansk lydigheds-champion) EL,
DKRLCH (Dansk Rally-Champion)
Årets Bedste LP1 lydighedshund
i Dansk Kennel Klub 2007
Årets Bedste LP2 lydighedsh
und
i Dansk Kennel Klub 2008.
Agility klasse 3

Odie Akqi v. d. Korte Toren
Kælenavn: “Åt” eller "Odiebodie"
Født: 24. februar 2006
Far: NLCH, DCH, INTCH
Libertin's Dorian-Nouvelle
Mor: NED. LUX. KAMPIOEN JW'03 BJS'03 BS'04 BW'04
Akqi Ionne v. d. Korte Toren

Odie bestod sin LP1 i 2007, og blev samme år Årets bedste LP1-hund i Dansk Kennel Klub, og bedste lydighedshund til Euro Schapendoes Show 2007.

Odie er vores lille krudt-ugle. Da hun var mindre havde hun en selvtillid som vi aldrig har set før, men efter at Amie satte hende på plads under sig i flokkens hieraki, er hun ikke så skarp mere. Odie elsker at blive kælet for, og holder meget af at ligge op ad os hvis vi sidder i sofaen (hun er også den eneste som får lov til at sove i vores seng). Odie er utrolig kvik både i bevægelser og fatteevne. Hun har af flere grunde ikke fået så meget intensiv træning og muligheder som de andre hunde.
Desværre har hun fået en diskospolaps i nakken og problemer med et skævt bækken, så hendes sports-karrier er droslet ned til små sjove aktiviteter.

Odie fik sit første kuld hvalpe i 2009 hvorfra vi beholdt hendes datter Dingle.
I maj 2012 fik hun sit andet kuld hvor vi beholdt hendes søn Flik-Flak.
Fra hendes sidste kuld i sommeren 2013 blev lille GetUp boende hos os.
Se mere under Odie's hvalpe.

Se Odie's stamtræ

LP1, LP2, LP3, DKLPCH, EL, Rally Champion
Best LP1 Obedience Dog of the Year 2007 in the Danish Kennel Club
Best LP2 Obedience Dog of the Year 2008 in the Danish Kennel Club

Odie Akqi v. d. Korte Toren
Nickname: “Åt”
Født: 24. februar 2006
Father: NLCH, DCH, INTCH
Libertin's Dorian-Nouvelle
Mother: NED. LUX. KAMPIOEN JW'03 BJS'03 BS'04 BW'04
Akqi Ionne v. d. Korte Toren

Odie passed her LP1 in 2007, and same year she went best LP1 dog in the Danish Kennel Club, and best obdience dog at the obedience competitions of the Euro Schapendoes Show.

Odie got her first litter in September 2009, where her daughter Dingle stayed with us.
In May 2012 she got her second litter, from which her son, Flik-Flak, stayed with us.
We are planing her to have one more litter, and that will be in the late summer 2013.

See Odie's familytree

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes Årets LP1-hund 2011 i Dansk Kennel Klub, LP1, LP2, LP3, DKLPCH (Dansk lydigheds-champion), Bedste LP-Schapendoes til KW11, Rally Begynder-mester, Rally øvet-mester. RLØDM16 Danmarks-mester Rally øvet 2016, samt kredsmester 2016 i Rally Øvet klasse i DKK Kreds
DcH Agility klasse 3. DKK Agility AG1.
Bedste hvalp på Dansk Schapendoes Klubs klubweend-udstilling 2010. Cert-vinder i Alsfeld 2011 på den Tyske Schapendoes forenings klubudstilling

DAN de DOES Enestående Dingle
Kælenavn: “Dingle-Pot” eller "Dingleling"
Født: 19. september 2009
Far: Schapenlund Zilmo (kaldet Zack)
Mor: LP1, LP2, LP3 og DKLPCH
Odie Akqi v.d. Korte Toren.

Se Dingle's stamtræ

Dingle var ikke "planlagt" men da hun både var "stjerne-kigger" når der skule dies, og dinglede i den første uge hvor hvalpene skulle stå på egne ben, så valgte vi at beholde hende lidt længere for at se hvordan hun udviklede sig, og det var nok den bedste beslutning vi har gjort, for hun er en utrolig kærlig og altid glad Schapendoes.
Lydighed på højeste plan er ikke lige Dingle, men hun holder i stedet meget af agility, så det er der hun udfolder sig i stedet.

LP1, LP2, LP3, DKLPCH, Best obedience dog in class LP1 in the Danish Kennel Club 2011, Best puppy at the Danish Schapendoes Club club-match 2010, Got the certificate at the German Schapendoes association club-match 2011.
DAN de DOES Enestående Dingle
Nickname: “Dingle-Pot”
born: 19th of September 2009
Father: Schapenlund Zilmo (called Zack)
Mother: LP1, LP2, LP3 og DKLPCH
Odie Akqi v.d. Korte Toren.

Ses Dingle's familytree

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes LP1, LP1DM13 Danmarks-mester 2013 i klasse LP1, LP2 og LP2ÅH14 Årets bedste LP2-hund 2014 i Dansk Kennel Klub. Rally Begynder-mester.

DAN de DOES Flik-Flak
Kælenavn: "Flikker"
Født: 14. maj 2012
Far: Camagi's Kejser
Mor: LP1, LP2, LP3, DKLPCH, EL, DKRLCH.
Odie Akqi v.d. Korte Toren.

Se Flik-Flak's stamtræ

Flik-Flak er vores første hanhund. Han har arvet det aktive, sjove og sprudlende humør fra sin far, og giver os og resten af sin familie, en masse glæde og grin dagen lang.
Da vi beholdt hans halvsøster GetUp var det nok det bedste vi har gjort for ham. De leger timevis samme hver da der er mulighed for det.
Han har allerede vist store evner og intersse for både agility og DKK lydighed.

LP1, Won the Danish championship of obedience 2013 in class LP1

DAN de DOES Flik-Flak
Nickname: "Flikker"
Born: 14/5 2012
Father: Camagi's Kejser
Mother: LP1, LP2, LP3, DKLPCH, EL, DKRLCH.
Odie Akqi v.d. Korte Toren.

See Flik-Flak's familytree

Flik-Flak is our first male Schapendoes. We have no expectations to him, except he will ofcourse be working with obdedience, agility and rally obedience. Then we have to see where his force is.

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes LP1 og LP2 samt Rally Begynder-mester.
Bedste lydigheds-schapendes på KW 2015, og bedste rally-begynder Schapendoes på KW 2016. Nr. 4 til DKKs Kreds Danmarks-mesterskab i Lydighed klasse LP2.
DcH Agility klasse 2

DAN de DOES Get GetUp
Kælenavn: "Loppe"
Født: 8. august 2013
Far: Joe
Mor: LP1, LP2, LP3, DKLPCH, EL, DKRLCH.
Odie Akqi v.d. Korte Toren.

Se GetUp's stamtræ

GetUp trænes i DKKs LP-lydighedsprogram, rally-lydighed samt agility.
Hun er udvalgt pga. hendes udprægede selvstændige og glade aktive sind samt sin letbyggede krop med "tør", nem og kort pels.

Du kan se en masse film af vores hunde, vores dagligdag, konkurrencer m.m. på vores youtube-kanal, eller møde os på vores facebook-gruppe hvor vi dagligt uploader løst og fast. All the above mentioned tests are official obedience
test in the Danish Kennel Club.

Be welcome to watch videos of our dogs at our youtube channel or meet us at our facebook groupe.

Lene skriver om:
At arbejde med Schapendoes
I 1995 fik vi vores første Schapendoes.
Den var bestemt ikke købt som ”brugshund”, men skulle bare være en hyggelig familiehund. Men hvalpemotivation skulle vi da til, det sagde alle jo, man skulle starte på når man fik en hvalp.
Vi startede i DCH, som på det tidspunkt så småt var gået over til de nye træningsmetoder hvor positiv indlæring er nøgleordet. Vi kom på et rigtig hyggeligt hold og kunne snart se at vores lille Schapendoes bestemt var én af de mere smarte på holdet. Desværre rykkede vi efter et års tid op på et øvet hold, hvor træneren var af den ”gamle skole”. Nu var det ryk i linen, hårde kommandoer og til tider fysisk afstraffelse. Lidt efter lidt faldt vores hold fra hinanden, og vi stoppede alle med at træne i DCH.
Men trods den uheldige afslutning i DCH, havde vi fået smag for hundetræning og vores hund elskede jo at arbejde. Vi startede op med træning i Dansk Kennel Klub i stedet. Igen kunne vi se at vores Schapendoes hørte til den mere kvikke del af holdet, og vi begyndte så småt at planlægge at gå til en officiel prøve med hende. Og så tog tingene fart... Efter et par prøver manglede vi kun et enkelt point i at bestå, så nu skulle der trænes ekstra intensivt for at prøve at bestå igen.
På vores træningshold fandt vi hurtig sammen med en flok andre hundeentusiaster, som vi startede privat træning sammen med. På det tidspunkt var vi en blandet flok af Berner Sennen, Shetland Sheepdog, Samojeder og Schapendoes.

Årene gik og vi fik flere Schapendoes. Alle skulle selvfølgelig træne lydighed, og vi besluttede, at de alle mindst skulle være Dansk Lydigheds Champions (bestå DKK’s klasse LP3, 3 gange med 1. præmie). For hver ny hund vi fik, blev det nemmere og nemmere at træne dem. Alle de små dumme fejl man havde lavet med den første hund var man nu opmærksom på fra begyndelsen. Og stor var glæden, da vi for første gang fik en Dansk Elite Champion (bestå Elite klassen 3 gange med en 1. præmie). Men hold op hvor er forskellen stor fra at have trænet og deltaget i konkurrencer på de 3 første niveauer (LP1, 2 og 3) hvor man må rose sin hund, give godbidder, og små fejl kan accepteres og så komme op i Elite klassen hvor selv den mindste lille skæve plads eller et lille piv af bare ivrighed giver nedslag i pointene lige med det samme. På toppen er der kun plads til de bedste.

Der har været rigtig mange gode oplevelser og resultater til diverse stævner, men hvor har man også mange gange ærgret sig, hvis man har trænet og trænet op til en LP-prøve, og det så viser sig, at være styrtende regnvejr når dagen oprinder. Eller efter at have gennemført en prøve hvor hunden både har gået store buer i det våde græs for at blive mindst mulig våd, nægtet at lægge sig ned før den har fået mindst fire dæk-kommandoer, overhovedet ikke vil tage apport/næsesøg på grund af alt det våde snask, ja så må jeg indrømme at jeg mange gange har kigget på de arbejdende Border Collier. Hvorfor er de altid lige hurtige, om det regner, sner eller solen bager ned? Hvorfor laver de ikke nogen gange nogle fjollede ting, som tilskuerne skriger af grin over, men som du som hundefører ikke synes er særlig sjovt? Hvorfor forlader de ikke nogen gange ringen, for at hoppe op på en træstub som står ved siden af banen eller for at tjekke om ringpersonalet har efterladt mere end madpapir i skraldespanden? Ja, svaret er nok, at arbejdsgenet sikkert findes i vores Schapendoes, men slet ikke er så stærkt som hos f.eks. Border Collies. Om vi arbejder nok så hårdt med vores Schapendoes, er det nok sjældent vi får en så præcis og stabil hund som mange Bordere er til LP... men hvad så... kan man leve med ikke at være den absolut bedste i Danmark, er Schapendoes’en en herlig hund at arbejde med. Og man kan bestemt nå meget langt alligevel.
Da Fiona var blevet DKLPCH, vidste jeg, at jeg ikke kunne komme videre med hende i LP. Hun var alt for upræcis og fjollet til at komme i eliten. Noget nyt skulle ske... hun var kun seks år, og skulle da bestemt ikke holde op med at arbejde endnu. Vi besluttede os for at prøve at løbe agility med hende. Vi startede igen i DCH (som nu var en dejlig klub at komme i med hensyn til bl.a. træningsmetoder) og huhej hvor det gik. Det var lige hende, hun var ikke til at styre når hun skulle løbe. Det endte selvfølgelig med, at vi også begyndte på konkurrencer med hende. Og det gik forrygende. Hun opnåede mange gode resultater og var med til DM 2 gange. Desværre har Schapendoes’en mange gange en uheldig størrelse til agility. Grænsen for mellem-hunde og store hunde er 42,9 cm. og hun måtte derfor med 46 cm, løbe i klassen for store hunde. Selvom hun var hurtig kunne hun aldrig helt nå til tops. Men sjovt var det og inden længe skulle resten af vores hunde selvfølgelig også prøve agility.

Det har været utrolig spændende at arbejde med fem forskellige Schapendoes – som på trods af deres race – har været meget forskellige at træne.

Fille – den første ”import” fra Holland – var en meget blød hund. Hun var oprindeligt tænkt som afløser for gamle Fiona i agility, når nu alderen snart sætter en stopper for hende. Fille blev en stor – meget stor – og robust dame, og hun blev hurtigt dømt til aldrig at blive en agility-hund. Men for sjov ville jeg da alligevel løbe med hende. Og så kom Schapendoes’ens glæde ved at arbejde frem igen. Selvom hun skulle springe i stor klasse, og havde sin kropsbygning imod sig, gik hun på med krum hals. Hun elskede at løbe, og løb konkurrencer lige indtil hun på tragisk vis døde af et pludseligt hjertestop i begyndelsen af en morgen gåtur.

Lille Odie, vores anden import, var så tænkt som Filles afløser til agility. Hun var udvalgt efter sin lille størrelse og spinkle kropsbygning plus hendes meget store gå-på-mod som en agility-hund fint kan bruge. LP skulle hun egentlig ikke dyrke, men lidt skulle der da trænes med hende. Og hvad gør man når det bare går forrygende i lydighed? Bliver ved selvfølgelig. Og agility... ja, trods alle vores anstrengelser, kunne lille Odie ikke klemmes ned i mellemklassen i agility. Men løbe det skulle hun absolut have lov at prøve.
Og når man så tænker tilbage på alle de sjove træningstimer og konkurrencer man har haft med sine Schapendoes, og de mange – trods alt – flotte resultater man har opnået, med alle fem vidt forskellige typer Schapendoes – ja, så er glæden ved at have en ”anderledes” hund endnu større. Og det allerstørste skulderklap får man ude til konkurrencerne, hvor folk ofte kommer hen og siger: ”Hvor er det herligt at se, sådan en glad og arbejdsivrig hund”. Så tilgiver man med det samme hunden, at den har lavet nogle særdeles fjollede ting som den absolut ikke er trænet i.

En gang fik vi par små historier om forskellen på Schapendoes og de mere udprægede brugshunde:
En fører står med sin Schæfer oppe på toppen af et bjerg og kommanderer ”Spring!” og det gør Schæferen så, og den forsvinder ned i afgrunden... En anden fører står samme sted med sin Schapendoes og kommanderer ”Spring!”. Schapendoes kigger ud over afgrunden, kigger med et stort grin op på sin fører, og kigger igen ud over afgrunden mens den bliver siddende, og den tydeligvis tænker: ”Tror du jeg er dum?!?!”
En hyrde i Holland havde både Border Collies, Kelpie’er og et par Schapendoes. En dag da de er på arbejde med fåreflokken i et rigtig møgvejr med regn og blæst, forsvinder først den ene Schapendoes og kort efter den anden. Hyrden bliver først gal og dernæst bekymret, så alt imens han beordrer Borderne og Kelpierne til at ligge og holde intenst øje med fåreflokken må hyrden ud og lede efter sine to doezer. Han finder dem i en mudderpøl mens de har det noget så herligt.
Det er den store forskel, vi bare må acceptere, mellem en Schapendoes og de ”andre”: – Arbejde er godt, så længe det er sjovt, at de får godbidder og ros for det, eller at de i det hele taget synes det har en mening, men prøver du at presse dem til noget de enten ikke forstår eller ikke har lyst til, så risikerer man at miste kontakten og respekten. En Schapendoes er utrolig lærenem, har hurtige reflekser og stor lyst til at arbejde hvis du er en god, tålmodig og positiv fører. Så har du en glad, arbejdsivrig hund som andre hundeførere ikke andet end kan respektere og smile af og som du kan komme meget langt med.

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES - aktive danske Schapendoes

Kennel DAN de DOES
v/Lene Sunzenauer og Jan Kölner
Egelandvej 64
6040 Egtved
Jan's mobil telefon: 20 96 75 12
Lene's mobil telefon: 41 59 44 66

E-mail: dandedoes@gmail.com