Kejser Odie

Tiden før fødslen (forventet d. 14./15. maj 2012)

8. maj 2012
Så er Odie's mave klippet fri og pelsen er redt en sidste gang,
før den forventede fødsel i næste uge.
4. maj 2012
Hvalpegården indrettes og Odie & Dingle er parate.
1. maj 2012 Her til aften kunne vi for første gang mærke liv i Odie's mave.
Små, langsomme og "bløde" buler som kom og gik.
22. april 2012 Odie puster noget mere, hopper og springer ikke hvis det kan undgåes, appetitten kommer og går, hun "skidter" en gang mere om dagen, og senest er hun pludselig begyndt at grave huller (faktisk i nærheden af det samme sted hvor Fille også gjorde det...), så hendes krop er under hurtig forandring.
Spændende at se om det er et stort kuld eller nogle store hvalpe der er på vej :)
17. april 2012 Odie fik lige pludselig appetiten tilbage tirsdag aften efter vi havde det første besøg af mulige hvalpekøbere. Fra d. 19. april skal Odie fodres udelukkende med Kingsmoor hvalpefodder således at hendes krop kan give mest mulig energi til de små fostre.
14. april 2012 Vi afholdt et lydighedskursus for Schapendoes, og Kejser som er far til Odie's kommende hvalpe deltog også. En absolut skøn type hanhund.

Her kan I se billeder fra kurset

(den fjollede hund som ruller sig ind i det gule felt-markeringsbånd er Kejser...)

9. april 2012 Odie gider ingen ting. Hun ligger bare og daser når hun får mulighed for det. På gåturene er der overhovedet ikke samme iver og energi, som for bare et par uger siden.
Har fået lovning på nogle super flotte aktivitets-redskaber som hvalpene skal hygge sig med når de bliver store nok. De bliver venligst udlånt af Pia Lander (kennel Lander Twins).
6. april 2012 Nu gider hun næsten ikke at spise uanset tidspunkt af døgnet. Hendes patter er blevet større, hendes bug virker mere spændt og hun ser lidt bredere ud over ryggen.
Jo, det går da vist den rigtige vej :o)
1. april 2012 Her til morgen fik vi et billigt grin. Odie som altid er sulten og kan hun komme afsted med det, snupper hun Heeven's mad, men da hun fik sin morgenmad spiste hun kun det halve hvorefter hun tog et skridt baglæns og med tydelig kvalme kiggede hun på resten af maden. Det er ca. 4 dage tidligere morgenkvalme en sidste kuld.


I Christiansfeld havde hun debut i rally ekspert klassen, og her vandt hun klassen med 97 point blandt de 20 deltagende hunde. Det burde være nok til at have kvalificeret sig til DM senere på året, hvor hun også er kvalificeret i eliteklassen i LP.

23. marts 2012 Så er den første uge allerede gået. Vi kan selvfølgelig ikke se noget på Odie endnu... og dog, vi synes begge to at hendes små patter er vokset en lille bitte smule :o)
Det er også som om hun har fået en hel anden selvtillid. Hun fører sig frem som om hele verden er til for hende.
Vi har haft en del der har kontaktet os for at få en lille hvalp. Vi lader tiden gå og ca. 3 uger før fødslen regner vi med at folk kan komme og besøge os. Der er selvfølgelig ingen der får hvalp herfra uden vi har mødt dem i levende live og de har mødt Odie og os.

Her er lidt læsestof, hvis nogen er i tvivl om, hvordan en hvalpefødsel foregår:

Tema om min hund skal føde

Af dyrlæge Thomas O. Larsen

Den normale fødsel
Fødsler vil altid variere fra hund til hund og fra gang til gang, og det kan være svært at give en standardbeskrivelse af en normal fødsel. Der findes dog nogle faste holdepunkter, og ud fra dem kan der gives en beskrivelse af et normalt fødselsforløb:

Efter en drægtighedsperiode på 61-63 dage - målt fra ægløsningen - går fødslen som regel i gang. I den sidste tid af drægtigheden øges tævens bugomfang, fordi fostrene vokser meget i denne periode. Tæven bliver mere besværet af fostrene og begynder i den sidste uge at lave "rede" til sit kuld. I den forbindelse er det en fordel at lave en stor fødekasse til tæven, hvor hun kan føde sine hvalpe og pleje dem de første uger. Tæven skal lære fødekassen at kende senest i den sidste uge op til fødslen for at være fortrolig med den på fødselstidspunktet.

I den sidste tid op til fødslen begynder tævens yver også at vokse, men der kommer normalt ikke mælk i pattevorterne før lige ved fødslen eller under fødslen. Et tegn på, at fødslen er nært forestående, er et fald i tævens kropstemperatur på ca. 1 grad omtrent 1 døgn før fødslen. Derfor er det god ide at følge tævens kropstemperatur i den sidste uge af drægtigheden ved dagligt at måle temperaturen i endetarmen.

Når fødslen endelig starter, vil der i den første fase ske en langsom åbning af livmoderhalsen. Denne fase kaldes opblokningsfasen. Livmoderen laver rytmiske sammentrækninger, som tilpasser fostrenes placering i livmoderen og smidiggør livmoderhalsen, der begynder at åbne sig. Tæven er normalt urolig og uden appetit, og i nogle tilfælde kaster den op. Redebygningen begynder for alvor i denne fase, der kan vare 1-48 timer (gennemsnitlig 6-12 timer). Tæver, der tidligere har født, har en kortere opblokningsfase. Fasen kan blive forlænget, hvis tæven er meget nervøs, eller hvis ejeren ikke giver hunden ro i denne periode.

Perioden, fra at den første hvalp glider ind i livmoderhalsen, til fødslen er overstået, kaldes uddrivningsfasen. I det øjeblik, hvor den første hvalp, omgivet af to lag fosterhinder, placerer sig i livmoderhalsen, begynder veerne at blive kraftigere og mere regelmæssige. Det yderste lag fosterhinder presser livmoderhalsen helt op, og de egentlig presseveer, som skal drive fosteret ud, starter.

Normalt fødes den første hvalp inden for 1 times presseveer og den anden inden for de efterfølgende 30 minutters presseveer. Overholdes disse tider ikke, skal man tilkalde dyrlægehjælp. Mellem hver enkelt fødsel hviler tæven sig. Hvileperioden kan vare op til 3 timer, og navnlig når kuldet er stort, kan der gå lang tid mellem de sidste hvalpe. Hvis intervallerne overstiger 3 timer, skal man tilkalde dyrlægehjælp.

Under passagen ud gennem fødselsvejen vil den yderste af de to lag væskefyldte fosterhinder normalt briste. Hvalpen fødes derfor omgivet af et lag fosterhinder, som tæven bider itu, samtidig med at den bider navlestrengen over, hvilket normalt sker inden for ½-1 minut efter fødslen. Hvalpen kan herefter begynde at trække vejret, og vejrtrækningen stimuleres af, at tæven slikker hvalpen for at gøre den ren.

Hvis tæven ikke tager sig af hvalpen, må ejeren perforere fosterhinderne samt klippe navlestrengen over 3-5 cm fra hvalpens maveskind. Hvalpen tørres herefter i et håndklæde, og dens mund og næse suges tørre for slim med en engangssprøjte eller en øresprøjte. Det er vigtigt, at hvalpen har frie luftveje i løbet af 3-5 minutter efter fødslen. Risikoen for permanente skader på grund af iltmangel stiger hurtigt efter 3-5 minutter, og også dødeligheden stiger drastisk.

I fødslens sidste fase, når alle hvalpene er kommet ud, fødes de sidste fosterhinder og moderkager, og endelig trækker livmoderen sig sammen. Der kan fødes indtil flere hvalpe, uden at der kommer fosterhinder, og det er disse tilbageblevne hinder, som udstødes til sidst. Hvis tæven spiser for mange fosterhinder og moderkager, kan den få diarré.

17. marts 2012 2. parring var så absolut også en succes og begge var indstillet på at der skulle parres!
15. marts 2012 1. parring var en kæmpe succes hvad angår villighed, glæde og iver.
Så må vi vente og se om der var "held i sprøjten"...
4. marts 2012
Efter 2 dage hvor Odie har slikket sig lige lovlig meget fik vi her til morgen endelig konstateret at hun er kommet i løbetid!

Næste skridt i vores hvalpeplan er derfor, at Odie i weekenden d. 17./18. marts skal besøge Kejser i Nordjylland. Som sædvanlig passer det dårligt ind i vores hundeliv. Den weekend skal Lene og Dingle til 2 dages agility-stævne i Vilhelmsborg ved Århus, så det bliver nok Jan som skal kører længere nordpå.
Hvis parringen bliver en succes burde Odie føde ca. d. 19./20. maj og hvalpene skulle derfor være klar til deres nye hjem midt i juli 2012.
12. februar 2012 Vi venter spændte på tegn om en snarlig løbetid hos Odie. Håber ikke hun er vendt tilbage til de 12-14 mdr. interval hun var i, før hun fik Dingle til at holde en mere almindelig cyklus på ca. 6 mdr. mellem løbetiderne.
31. december 2011 På gåtur med Kejser og Odie
Forberedelser
Odie øjenlyses og DNA-testes for at tjekke for øjensygdommen PRA.

Hun avlsbedømmes og udstilles for en specialdommer indenfor racen Schapendoes.

Vi udvælger en egnet hanhund, og har valgt Camagis Kejser, fortrinsvis pga. hans skønne temperament men også fordi han har et udseende der passer os, og selvfølgelig er han sund og rask. Desuden er hans farfar Douwe Lasdoesha som er far til vores B-kuld, og som var en fantastisk god og afbalanceret hund.