DAGBOG
for
DAN de DOES D-kuld
9. uge 9th week: CLICK HERE
Juli
7. Juli: Kald os bare fuldstændig tossede, men...
Hjertespecialisten i Varde ringede her sidst på eftermiddagen og til vores store overraskelse kunne han fortælle at han havde godt nyt. Han havde talt med både specialister på Landbo Højskolen og kolleger i USA og vist dem billeder af Daido's store hjerte, og de var ikke i tvivl;
Der er fine chancer for at hun efter en operation kan få et helt normalt liv – endda med agility!
Vi har selvfølgelig indskærpet over for lægen, at er der den mindste tvivl om at Prikke-Rikke ikke kan få et helt normalt liv så vil vi ikke gå med til at forsøge en operation. Selvfølgelig vil det være hårdt for os at skulle opgive hende, men hun skal ikke gennemgå alt dette kun for vores skyld. Nu får vi forhåbentlig chancen for at give hende et godt hunde-liv.

Desværre haster operationen og der er ikke tid i Varde så nu må vi såmænd rejse helt til København for at få hende opereret. Hvis hun overlever den operation er vi simpelthen nødt til at beholde hende da hun nok bliver sin vægt værd i guld op til flere gange.

Vi har før denne triste episode haft kendskab til PDA/åben ductus som et af de få helbreds-problemer Schapendoes racen har, og ved også at nogle mener at den muligvis er arvelig og andre holder sig til facts som siger at det ikke kan dokumenteres at den er arvelig. Vi har i forbindelse med vores Daido spurgte flere specialister som alle siger at der ikke er kommet nye forsknings-resultater som kan påvise en arvegang for PDA, men at den er fuldstændig uberegnelig og rammer i flæng på tværs af linier, race og køn. Resten af kuldet fejler ikke noget og kan indgå i avl på lige fod med alle andre sunde Schapendoes. Vi kan ligeledes fortsætte med vores planer om at få et kuld eller to mere på Fille da vi er meget tilfredse med sundhed, temperament og udseende i resten af kuldet. Selvfølgelig vil vi tage hensyn til det vi har oplevet og ligesom med al anden seriøs avl, vil vi undgå at krydse to liner hvor samme heldbreds-problem er påvist.


Det gik desværre som frygtet da vi var hos hjertespecialisten i Varde. Vi blev nogle triste informationer rigere og et par tusinde kroner fattigere. Han var overrasket over at Daido var så frisk som hun jo altid har været, for hun har den åbne ductus som vi har frygtet, og endda en stor åben ductus. Det er en lille blodåre fra hjertet til lungerne som skulle have været svundet bort da hun blev født. Den blodåre er nu hele 5 mm i diameter og hjertet har i hendes 8 ugers liv arbejdet desperat for at kompenserer for denne fejl, så visse steder i hjertet svarer det i øjeblikket til en hund på 18 kg i tykkelse og størrelse, men Daido vejer kun 2,9 kg.


Har lagt et længere video-sammendrag ind på youtube af de første 8 uger i hvalpenes liv.

6. Juli: Nu er det jo ved at være sidste udkald for et samlet familie-billede før hvalpene flyver fra reden, så i dag skulle det være...

Fra venstre:
Daisy, Dicte, Disco, Dusty og Prikke-Rikke (Daido)

Men inden vi fik det øverste billede i kassen var der lige lidt uopmærksomhed fra de små banditters side.

Så måtte vi forsøge at holde dem.

...Så var der en som kedede sig.

Hov, hvad med dig der ude på højre-fløjen, gider du lige komme med ind i kampen!

Se forøvrigt hvor fine deres nye halsbånd ser ud!

Efter foto-seancen, syntes Fille-mor at hun også lige ville prøve den fine nye kurv som vi havde lavet i den anledning.

Odie foretrak den gamle pude som Fiona vist fik for 12-13 år siden da hun var lille hvalp.
5. Juli: Lidt stemningsbilleder. Det bliver simpelthen frygteligt at skulle sige farvel til de fleste på tirsdag, men de får nogle gode hjem hvor der i flere uger har siddet mennesker og glædet sig til på tirsdag.

Er sådan en bille farlig eller kan man evt. bruge den til leg eller at spise? Alt skal undersøges!

Hej Tante Odie, skal vi lege?

Daisy visker noget i øret på Odie.

En herlig gang kløen på ryggen – ligsom en "rigtig" hund.
3. Juli: Kuldet var til dyrlæge tjek idag. Som frygtet var der en mislyd fra Daido's hjerte. Allerede da hun var få dage gammel havde hun problemer med at tage det samme på i vægt som de øvrige i kuldet, men det var ikke kritisk. Vi lod på det tidspunkt nogle dyrlæger se på hende, men de kunne ikke med sikkerhed konstaterer noget problem. Nu er hvalpene så snart 8 uger gamle og Daido er suverænt en af de mest legesyge, glade, kærlige og aktive i det kuld, så vi havde håbet at dyrlægen ved sundhedstjekket kunne sige med sikkerhed at hun ikke fejlede noget, men nej... :o(
Vi har nu bestilt tid til en scanning af hendes hjerte på mandag i Varde. Hvis vi er heldige drejer det sig om en lille såkaldt "åben ductus" som kan opereres, så hun kan få et helt normalt liv. Vi kan selvfølgelig ikke sælge "Prikke-Rikke" før vi ved om hun er/bliver 100% rask. Det er utrolig fristende selv at beholde hende og vi har talt længe om det, men vi skal jo ikke op på seks hunde – og de efterhånden meget gamle hunde vil helt sikkert ikke sætte pris på en ny hvalp i huset. Vi kan dog ikke komme uden om, at lille Prik fylder utrolig meget hos os, det gør alle hvalpene selvfølgelig men Prikke-Rikke er speciel. Vi har studeret hende som tosset i snart otte uger og selvfølgelig er hun blevet noget helt specielt for os. Forhåbentlig bliver vi klogere på mandag.
1. Juli: Så har alle fået navne og familie. Disco (først fødte han) skal til Brønshøj, Dusty (Lynet) skal til Fredensborg, Daisy May (Klonen) skal til Nyborg, Dicte (sidst fødte tæve) skal til Århus og Daido (Prik) har vi endnu ikke fundet et godt hjem til.

DAN de DOES Daido

DAN de DOES Disco

DAN de DOES Dusty

DAN de DOES Daisy May

DAN de DOES Dicte
July
7th of July: The vet has now spoken with collegues both in Copenhagen and in USA, and they are all sure that the chances of a normal life after a surgery is pretty good. Maybe we are more crazy than "normal" dog people, but now we will go to Copenhagen to let her go through the surgery and keep her so that she (if she survive the surgery) will get a super doggy life with us.

The heart specialist was very surprised that Daido allways has been so active, because she has an open ductus and a big one indeed. Because the heart has tried to compensate for the extra blood vene it is in some parts as big as a dog at the weight of 18 kg but little Daido is only 2,9 kg.The vet will talk with a collegue before deciding if a very expensive operation (which also might cause her dead) will give her a normal life with normal life quality.

3rd of July: As we were afraight of, the vet told us that Spot has a heart failure, probably called "PDA" or an "open ductus". Spot had problems gaining weight in the first week of her life but it was not critical, and she has allways been one of the most active, super-loving and full of joy, so we had hoped for the vet to tell us that there was no problem... :o(
We have now booked time for a visit on Monday at a specialist with a heart scanner. Then we will hear what he will tell us of the chances of a surgery and a normal life for Spot – or not.
We don't want to have 6 Schapendoes. 5 is allready too much when we want to give each one an active life and full attention even though they are diffent of age and mind, but Spot will not go to anyone who wants her. She means something special to us.
1st of July: All have now got names. Disco (first born male), Dusty (Lightning), Daisy May (Clone), Dicte (last born female) and Daido (Spot)

8. uge